درد دنبالچه چندان شایع نیست، اما هیچ داده خاصی وجود ندارد که نشان دهنده شیوع دقیق و بروز این اختلال باشد. تصور میشود که تقریباً از هر 100 مورد درد کمر یک مورد ناشی از درد استخوان دنبالچه باشد.
درد دنبالچه در مردان و همچنین زنان رخ میدهد، اما زنان تا پنج برابر بیشتر از مردان دچار درد در استخوان دنبالچه میشوند. یکی از فاکتورهای خطر ابتلا به درد دنبالچه که مختص جنسیت است، آسیب مربوط به زایمان است. هنگام عبور کودک از لگن در طی مراحل زایمان، ممکن است فشار قابل ملاحظه ای بر روی دنبالچه ایجاد شود.
افراد در هر سنی از جمله کودکان، ممکن است تحت تأثیر درد دنبالچه قرار بگیرند، اما افراد مسن بیشترین احتمال را دارند که دچار درد در استخوان دنبالچه میشوند. به نظر میرسد این امر به این دلیل است که با افزایش سن، تغییرات دژنراتیو و همجوشی اتصالات ساکروکسیژیال و داخل استخوان دنبالچه افزایش مییابد.
علت و درمان کامل درد دنبالچه را در ادامه مطلب بخوانید.
گزینههای زیادی برای درمان درد دنبالچه وجود دارد. متخصصان بسیار ماهری در کلینیک امید حضور دارند که با تمام وجود مراقب بیمار و درمان علائم او هستند. با استفاده از روشها و مهارتهایی که روی کل بدن بیمار متمرکز است، شما در درمان خود مشارکت خواهید داشت.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی درمان درد دنبالچه و یا برای رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفنهای 09128444990 – 02188801800 تماس حاصل فرمایید.
چه عواملی باعث درد دنبالچه میشوند؟
آسیب به قسمت مثلثی در قاعده ستون فقرات منجر به درد استخوان دنبالچه میشود. آسیبها به این ناحیه از بدن میتواند منجر به شکستگی، کبودی یا دررفتگی استخوان دنبالچه شود.
- فشار آوردن: یبوست و حتی بواسیر میتواند باعث درد در ستون فقرات شود. با بروز یک ضربه داخلی، درد یا تورم ایجاد میشود.
- آسیب: ضربه به پایه ستون فقرات تقریباً به طور قطع منجر به درد استخوان دنبالچه خواهد شد. کسانی که ورزشهای تماسی انجام میدهند یا حتی فردی که زمین خورده است ممکن است درجات مختلف درد را در این ناحیه تجربه کنند.
- بارداری و زایمان: یکی از دلایل شایع درد استخوان دنبالچه. بارداری و زایمان است که اغلب باعث ضربه به پایین ستون فقرات میشود. با شل شدن رباطهای موجود در انتهای ستون فقرات در طی فرآیند زایمان، یک زن ممکن است درد بیش از حد در دنبالچه را تجربه کند. کمردرد مزمن میتواند باعث بدتر شدن درد استخوان دنبالچه شود.
بیماریهایی که باعث درد دنبالچه میشوند
اگرچه نادر است، اما بیماریهایی وجود دارد که میتواند به درد استخوان دنبالچه منجر شود.
- تومورها: تومورهایی که در استخوان دنبالچه یا نزدیک آن قرار دارند ممکن است دردناک باشند یا باعث ناراحتی شوند. فشار وارد شده بر ساختار کوچک استخوان میتواند نشستن یا ایستادن را دشوار کند.
- اختلالات تخریب استخوان: اختلالات منجر به از دست دادن تراکم استخوان ممکن است خطر آسیب استخوان دنبالچه را افزایش دهد و بنابراین باعث درد و ناراحتی میشود. با افزایش سن، استخوانها ضعیف میشوند که میتواند به آسیبهای استخوان دنبالچه مربوط شود.
- سندرم لواتور: اسپاسم عضله در مقعد ممکن است منجر به درد در باسن و استخوان دنبالچه شود. در صورت عدم وجود آسیب، سندرم لواتور میتواند علت درد استخوان دنبالچه باشد.
- عفونتها: برخی از عفونتها در قسمت تحتانی ستون فقرات یا ناحیه کلی ممکن است علت درد استخوان دنبالچه باشد. این دلیل دیگری است که مربوط به آسیب یا ضربه نیست.
- خار استخوان: خار استخوان میتواند به اعصاب و تاندونهای ناحیه فشار وارد کند. این وضعیت نادر است، اما میتواند به درد وصف نشدنی در استخوان دنبالچه مربوط باشد.
علائم درد دنبالچه
آسیب استخوان دنبالچه یا کوکسیکس میتواند درجات مختلفی از علائم و نشانهها را داشته باشد. برخی ممکن است کبودی یا تورم را تجربه کنند در حالی که دیگران ممکن است هنگام نشستن احساس فشار و افزایش درد کنند. اگرچه علائم متفاوت است، اما درد دنبالچه معمولاً به هر گونه درد یا ناراحتی در پایین ستون فقرات اشاره دارد.
علائم این درد به شرح زیر است:
- درد در استخوان دنبالچه که شدید است و در آن ناحیه از بدن قرار دارد
- حساسیت در استخوان دنبالچه، به خصوص هنگام نشستن
- در صورت صدمه به ناحیه ممکن است کبودی ظاهر شود
- افزایش سطح درد هنگام نشستن یا فشار وارد بر ناحیه
- حرکات روده ای دردناک
علائم درد استخوان دنبالچه ممکن است در اثر آسیب دیدگی یا یک بیماری پزشکی زمینه ای ایجاد شود. صرف نظر از علت و علائم، گزینههایی برای تسکین درد وجود دارد.
عوامل خطر
اگر عوامل خطر زیر را برای این بیماری داشته باشید، ممکن است شانس بیشتری برای ابتلا به درد دنبالچه داشته باشید:
- جنسیت: درد در استخوان دنبالچه در خانمها بیشتر است.
- سایر بیماریها: داشتن سابقه سایر مشکلات پزشکی مانند پوکی استخوان (شکننده شدن استخوانها)، آرتروز و کمردرد خطر ابتلا به درد دنبالچه را افزایش میدهد.
- سرگرمیها و عادتهای خاص: شرکت در فعالیتهای خاص مانند دوچرخه سواری، موتور سواری و اسب سواری خطر ابتلا به درد دنبالچه را افزایش میدهد
- چاقی: افرادی که دارای اضافه وزن هستند بیشتر در معرض ابتلا به درد دنبالچه هستند
- عفونتها: ابتلا به عفونتهای خاص مانند استئومیلیت و سل، خطر درد در استخوان دنبالچه را افزایش میدهد
- نشستن روی سطوح سفت برای مدت طولانی: این کار باعث افزایش فشار در استخوان دنبالچه و ساختارهای مجاور میشود و احتمال ابتلا به درد دنبالچه را افزایش میدهد
تشخیص درد استخوان دنبالچه
تشخیص درد استخوان دنبالچه با شروع با ارائه یک شرح حال پزشکی کامل و دقیق و همچنین انجام معاینه فیزیکی آغاز میشود. پزشک تلاش میکند تا شروع، مکان و شدت درد را تعیین کند و همچنین بفهمد چه عواملی باعث افزایش درد میشود و چگونه درد بر روی زندگی روزمره شما تأثیر میگذارد.
اگرچه بیشتر دردهای استخوان دنبالچه خوش خیم هستند و به طور طبیعی بهبود مییابند، اما پزشک شما به دنبال رد سایر علل مرتبط با شرایط سیستم گوارشی، دستگاه ادراری و سیستم عصبی است. از زنانی که فرزند دارند درباره سابقه زایمان آنها سوال خواهد شد. بسته به علائم بیمار، ممکن است کولونوسکوپی (بررسی داخلی روده بزرگ با استفاده از یک دستگاه اندازهگیری بافت اندازهگیری شده) انجام شود تا احتمال سرطان رد شود.
در طول معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است فشاری روی محل اتصال ساکروسکیس و استخوان دنبالچه (در نقطه ارتباط استخوان ساق پا و استخوان دنبالچه) اعمال کند تا سطح درد در آن منطقه مشخص شود. آنها همچنین ممکن است با استفاده از دستکش و وارد کردن یک یا دو انگشت در راست روده، با اعمال فشار به دنبالچه در خارج از ستون فقرات، رویکرد داخلی / خارجی داشته باشند. این عمل ممکن است به طور کوتاهی ناراحت کننده باشد، اما برای بررسی حرکت اتصال مفصل ساکروسکیس بسیار مهم است. همچنین، این ممکن است اطلاعات بیشتری درباره آسیب دیدگی و حساسیت در استخوان دنبالچه به پزشک شما ارائه دهد.
آنها همچنین سایر نواحی آناتومیک اطراف، مانند مفاصل، بافتهای همبند و عضلات موجود در ناحیه لگن را بررسی میکنند. همچنین دامنه حرکتی، پاسخ عصبی و ظاهر پوست در اطراف استخوان دنبالچه را نیز تست مینمایند.
مطالعات تصویربرداری، مانند تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI)، ممکن است به پزشک کمک کند تا از نزدیک استخوانها و بافتهای اطراف استخوان دنبالچه را بررسی کند. ام آر آی میتواند تحلیل رفتن استخوان، شکستگی یا تومور را نشان دهد.
درمانهای درد دنبالچه
درمان درد دنبالچه معمولاً به صورت محافظه کارانه انجام میشود. درمان غیر تهاجمی استخوان دنبالچه مانند موارد زیر میتواند به تسکین درد استخوان دنبالچه کمک کند:
- فقط روی سطوحی بنشینید که بالشتک و پدی را برای دنبالچه فراهم میکند.
- از نشستنهای طولانی مدت، مانند پروازهای هواپیمایی یا برنامهها و رویدادهای طولانی که میتوانند درد دنبالچه را افزایش دهند، خودداری کنید.
- استراحت کافی در جلوگیری از آسیب مجدد به دنبالچه و یک درمان خوب برای درد استخوان دنبالچه مهم است.
- داروهایی مانند داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) در برخی موارد درد مداوم دنبالچه توصیه میشود. داروهایی مانند ناپروکسن و ایبوپروفن به کاهش التهاب کمک میکنند و به عنوان درمان درد استخوان دنبالچه عمل میکنند.
- اگر این موارد موثر نباشد، پزشک ممکن است تجویز بلوک عصبی موضعی را پیشنهاد کند. این تزریق یک استروئید است که تحت هدایت فلوروسکوپی مستقیماً به عصب تحریک شده که باعث درد دنبالچه میشود، تزریق میگردد. برای بیمارانی که دچار درد شدید یا مکرر استخوان دنبالچه هستند، این تزریقات گاهی اوقات میتواند تسکین فوری و طولانی مدت داشته و یک درمان درد استخوان دنبالچه باشد.
در مواردی که درد استخوان دنبالچه طاقت فرسا یا جدی باشد، گزینههای درمانی بیشتر برای درد استخوان دنبالچه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تزریق
تزریق یک داروی تخصصی حساسیت زدایی (لیدوکائین) و استروئید (برای کاهش تحریک) در ناحیه ای که شامل استخوان دنبالچه است ممکن است به کاهش درد شما کمک کند. پزشک از جهت یابی تصویری برای اطمینان از کنترل تزریق در محدوده مناسب استفاده میکند. تسکین درد میتواند 1 هفته یا بیشتر طول بکشد. برای اطمینان از ماندگاری تزریق اصلی، ممکن است در طی یک سال بیماران 3 تزریق داشته باشند.
درمان دستی
تعداد کمی از بیماران از طریق کنترل دستی استخوان دنبالچه کاهش درد را مشاهده میکنند. از طریق درمان دستی، میتوان مفصل بین استخوان خاجی و استخوان دنبالچه را متعادل کرد، و میتوان دردی را که ناشی از قابلیت حمل ناکافی استخوان دنبالچه است، کاهش داد.
ماساژ کمر
با مالش عضلات درگیر لگن که به استخوان دنبالچه متصل میشوند، ممکن است درد دنبالچه کاهش یافته یا کمتر شود. عضلات متراکم در این ناحیه میتوانند باعث کشیدگی تاندونها و مفصل ساکروکوکسیژیال شوند، این امر باعث محدود شدن تطبیق پذیری آن یا کشیدگی استخوان دنبالچه میشود.
منبسط کردن
کشش ظریف تاندونهای متصل به استخوان دنبالچه میتواند در کاهش فشار عضلات در ناحیه دنبالچه مفید باشد. یک متخصص طب فیزیکی، متخصص کایروپراکتیک، فیزیوتراپیست، و یا سایر متخصصین مجرب در ارائه خدمات، میتوانند برای تسکین مناسب درد استخوان دنبالچه شما را راهنمایی کنند.
واحد TENS
واحدهای تحریک کننده الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS) تحریک الکتریکی را اعمال میکنند که با انتقال سیگنالهای درد از دنبالچه به مغز مخلوط میشود. این دستگاهها میتوانند یک گزینه عالی برای بیمارانی باشند که مایلند مصرف داروها را به حداقل برسانند. مجموعههای بی شماری از واحدهای TENS وجود دارد، بعضی از آنها از سیگنالهای با عود بالا استفاده میکنند که برای مدت زمان کوتاه استفاده میشوند و برخی دیگر از سیگنالهای با عود کم که ممکن است بیشتر استفاده شوند.
جراحی
جراحی آخرین گزینه درمانی است. جراحی دنبالچه، به طور کامل یا تا حدی استخوان دنبالچه را برمیدارد. این کار ایده آل نیست زیرا استخوان دنبالچه به عنوان نقطه اتصال چندین عضله، تاندون و رباطها عمل میکند. این روش همچنین خطرات صدمه زدن به راست روده یا گانگلیون (مجموعه ای از اعصاب) را به همراه دارد
علاوه بر این، در بیمارانی که تحت عمل جراحی کوکسیژکتومی قرار گرفته اند، پس از انجام این عمل، میزان عفونت و مشکلات ترمیم زخم زیاد است.