درد لگن یکی از علائم اساسی برخی بیماریهای زنان مانند اندومتریوز یا فیبروم و همچنین عارضههای جدیتر مانند بارداری خارج از رحم یا سرطان است. عوامل دیگری مانند عفونت آپاندیسیتیس و سنگ کلیه نیز میتوانند منجر به درد لگن شوند، به طوری که در مواردی مردان نیز ممکن است با درد لگن مواجه شوند. همچنین، دلایل دیگری نیز برای درد لگن خاص مردان وجود دارد.
درد لگن به صورت یک درد مبهم یا فشار در منطقه شکم زیر ناف احساس میشود که ممکن است شدید و تیرکشنده باشد. این درد ممکن است به صورت مداوم یا موقتی همراه با علائم دیگری مانند خونریزی یا ترشحات غیرطبیعی از واژن و درد در پایین کمر همراه باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی فیزیوتراپی عضلات کف لگن و یا برای رزرو نوبت در کلینیک طب فیزیکی توانبخشی امید، با شماره تلفن های 02188801800 تماس حاصل فرمایید.
علت لگن درد چیست؟
علل لگن درد به این فاکتورها مربوط میشود:
دستگاه تولید مثل زنان
اختلالات دستگاه تولید مثل زنان که باعث بروز لگن درد میشوند شامل این موارد هستند:
- بارداری خارج رحمی: جنین به جای لانه گزینی در رحم، در لوله های فالوپ رشد میکند و باعث خونریزی واژن میشود. پاره شدن لوله فالوپ یک وضعیت اورژانسی خطرناک است که باعث درد شدید، افت فشار خون، غش و شوک میشود.
- بیماری التهاب لگن: در این بیماری، معمولا در اثر وجود بیماریهای مقاربتی مثل سوزاک یا کلامیدیا رحم، تخمدانها، لوله های فالوپ و واژن دچارعفونت میشوند. درد لگن هنگام مقاربت جنسی تشدید پیدا میکند. در این بیماری امکان ایجاد آبسه در لگن همراه با لگن درد شدید و تب وجود دارد.
- اندرومتریوز: در این بیماری، بافت پوشش داخلی رحم در سایر نقاط بدن مثل تخمدانها، لوله فالوپ یا روده ها رشد میکند و باعث لگن درد در دوران قاعدگی یا حین رابطه جنسی و بعضا هنگام اجابت مزاج میشود.
- فیبروم رحم: تومورهای خوش خیم لگن باعث قاعدگی سنگین و طولانی میشود و اغلب با دردهای مبهم یا فشار در لگن همراه است.
- تخمک گذاری دردناک: وقتی تخمک از تخمدان آزاد میشود درد خفیف و یک طرفه در لگن احساس میشود. اگر این درد شدید باشد میتواند علامت اندرومتریوز باشد.
- پاره شدن کیست تخمدان: پاره شدن کیست معمولا علامتی ندارد ولی ممکن است با درد یک طرفه لگن نیز همراه باشد که اغلب بعد از برقراری رابطه جنسی یا انجام فعالیتهای سنگین باعث درد شدید و ناگهانی میشود.
- پیچ خوردگی تخمدان: پیچ خوردن رباطهای نگهدارنده تخمدان باعث عدم خونرسانی به تخمدان شده و موجب درد شدید و ناگهانی لگن میشود؛ این درد میتواند مبهم، تیرکشنده یا کرامپی باشد که به پایین کمر یا کشاله ران کشیده میشود. همچنین ممکن است با تب خفیف، حالت تهوع و استفراغ همراه باشد.
- سرطان تخمدان: برخلاف سایر سرطانهای دستگاه تناسلی زنان، لگن درد از علائم اولیه سرطان تخمدان است که با علائم دیگری مثل نفخ شکم، درد پایین کمر و ناراحتیهای دستگاه گوارش مثل یبوست همراه است.
- سرطان اندومتر: در این بیماری، لگن درد در مراحل پایانی مشاهده میشود. خونریزی غیرعادی واژن مثل خونریزیهای بعد از یائسگی یا لکه بینی بین دو قاعدگی از نشانه های سرطان اندومتر است.
- سرطان سرویکس: خونریزی غیرعادی واژن مخصوصا بعد از مقاربت جنسی میتواند از علائم سرطان سرویکس باشد که در مراحل بعدی بیمار دچار لگن درد میشود.
دستگاه تولید مثل مردان
علل لگن درد درمردان بیشتر به پروستات مربوط میشود، این غده کوچک مایع منی تولید میکند.
- التهاب پروستات: التهاب باعث ورم غده پروستات و بعضا بافتهای اطراف آن شده و موجب لگن درد و ادرار دردناک میشود.
- سرطان پروستات: درد لگن در مراحل پیشرفته سرطان بروز پیدا میکند. درد در مراحل اولیه ممکن است به دلیل انتشار سرطان به استخوانها باشد.
دستگاه گوارش
بیماریهای مختلفی که دستگاه گوارش خصوصا روده بزرگ (کولون) را درگیر میکنند، میتوانند باعث درد پایین شکم شوند که در لگن احساس میشود.
- آپاندیسیت: التهاب آپاندیس باعث درد شدید اطراف ناف میشود که به سمت راست پایین شکم (به همین دلیل با لگن درد اشتباه گرفته می شود) انتشار پیدا میکند. از دیگر علائم این عارضه کاهش اشتها، تب، استفراغ و درد هنگام حرکت است. آپاندیسیت نیاز به درمان فوری دارد.
- سندروم روده تحریک پذیر: این اختلال دستگاه گوارش باعث دردهای کرامپی شکم میشود که با استرس و غذا خوردن تشدد پیدا میکند. با اجابت مزاج درد کمتر میشود. نفخ شکم، اسهال و یبوست از علائم دیگر این بیماری هستند.
- دیورتیکولیت: عفونت یا التهابی است که در دیواره روده بزرگ رخ میدهد.
- یبوست: کار نکردن روده (کمتر از 2 تا 3 بار در هفته) باعث درد شکم میشود.
دستگاه اسکلتی عضلانی
لگن دارای یک ساختار استخوانی پیچیده است که از چندین ماهیچه، رباط و تاندون تشکیل میشود. چون لگن از اجزای بسیاری تشکیل شده است مستعد ابتلا به مشکلات اسکلتی عضلانی متعددی است که باعث درد لگن میشوند. دو مورد از این مشکلات توضیح داده شده است:
- اختلال عملکرد کف لگن: عضله کف لگن به درستی منقبض و شل نمیشود و علاوه بر ایجاد مشکلات مربوط به عملکرد جنسی، ادرار کردن و حرکات روده، باعث درد لگن میشود.
- سندروم درد ستیغ ایلیاک: درد در بالای بخش منحنی ایلئوم (بزرگترین استخوان لگن) که در اثر ضعف عضلات کمر، لگن و شکم یا به دلیل التهاب تاندونها و رباطهای این ناحیه رخ میدهد.
دستگاه ادراری
دو بیماری در دستگاه ادراری باعث لگن درد میشود، سنگ کلیه و عفونت.
- سنگ کلیه: وقتی مواد معدنی در ادرار افزایش پیدا میکند، باعث تشکیل کریستال میشود. اگر سنگ به اندازه ای بزرگ باشد که باعث انسداد دستگاه ادراری شود بیمار دچار لگن درد شدید به همراه ادرار خونی، حالت تهوع و استفراغ میشود.
- عفونت دستگاه ادراری: درد مثانه و تکرر ادرار، سوزش ادرار، فوریت دفع ادرار و خون در ادرار نشانه های عفونت ادراری است.
علائم درد لگن
بیمار همراه با لگن درد دچار چند علائم دیگر نظیر موارد زیر میشود:
- دردهای قاعدگی
- دردهای کرامپی قاعدگی
- خونریزی، لکه بینی یا ترشح غیرعادی واژن
- دشواری در دفع ادرار یا ادرار دردناک
- یبوست یا اسهال
- نفخ شکم
- مشاهده خون در مدفوع
- درد هنگام مقاربت جنسی
- تب و لرز
- درد در ناحیه باسن و لگن
- درد در کشاله ران
تشخیص علل لگن درد؟
برای تشخیص علل لگن درد، پزشک تمام علائم و سابقه پزشکی بیمار را بررسی خواهد کرد. معاینه و آزمایشات پزشکی نیز به تشخیص علل لگن درد کمک میکند. پزشک بر اساس شرح حال بیمار دستور انجام یک سری آزمایشات را میدهد :
- آزمایش خون و ادرار
- آزمایش بارداری برای زنان در سن باروری
- کشت ترشحات آلت تناسلی زنان و مردان برای بررسی وجود بیماریهای مقاربتی مثل سوزاک و کلامیدیا
- تصویربرداری با اشعه x از شکم و لگن
- لاپراسکوپی تشخیصی (برای بررسی مستقیم ارگانهای لگن و شکم)
- هیسترسکوپی (روش بررسی رحم)
- آزمایش مدفوع (بررسی نمونه مدفوع برای مشاهده خون میکروسکوپی)
- اندوسکوپی اجزای تحتانی شکم مثل کلونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی (برای بررسی داخل رکتوم و کل یا قستمی از کولون یک لوله نوری وارد روده می شود).
- سونوگرافی (با استفاده از امواج فراصوت ارگان های داخلی بدن بررسی میشوند)
- سی تی اسکن شکم و لگن (اسکنی که با استفاده از اشعه x و کامپیوتر تصاویر سطح مقطعی از بدن میگیرد).
درمان لگن درد
روشهای درمان درد لگن بسته به عامل ایجاد کننده درد، شدت آن و الگوی آن متفاوت است. در برخی موارد، درمان درد لگن با استفاده از داروها مانند آنتیبیوتیک صورت میگیرد. اگر درد لگن به دلیل اختلال در عملکرد یکی از ارگانهای لگن ایجاد شود، روشهای درمانی مانند جراحی یا روشهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. فیزیوتراپی نیز در برخی موارد میتواند موثر باشد. زیرا درد مزمن لگن برای بیماران ممکن است موجب استرس و ناراحتی شود، تحقیقات متعدد نشان دادهاند که مشاوره و ملاقات با روانشناس یا روانپزشک به این بیماران کمک میکند. پزشک میتواند اطلاعات کافی در مورد روشهای درمان درد لگن را به بیمار ارائه دهد.
فیزیوتراپی عضلات کف لگن
طی سالهای زندگی، زنان و مردان ممکن است با اختلالاتی در منطقه کف لگن مواجه شوند، از جمله درد لگن، بیاختیاری در کنترل ادرار و مدفوع، درد هنگام رابطه جنسی و افتادگی ارگانهای لگن. کف لگن از تعدادی عضله، رباط و بافتهای همبند در اطراف ارگانهای لگن تشکیل شده است. فیزیوتراپی کف لگن منجر به بهبود عملکرد طبیعی این منطقه عضلانی میشود. با انجام تمرینات مربوطه، عضلات مرتبط با کف لگن بهبود یافته و عملکرد طبیعی خود را بهبود میبخشند.
فیزیوتراپیستهای ماهر ما به کاهش درد و تقویت عضلات بیماران کمک میکنند. در اولین جلسه، فیزیوتراپیست برای تهیه یک برنامه درمانی فردی عضلات بیمار را معاینه میکند.
تکنیکهای درمانی کف لگن
روشهای درمان کف لگن شامل درمان دستی خارجی و داخلی میباشد. قبل از اینکه فیزیوتراپیست درمان داخلی عضلات کف لگن را انجام دهد، بیمار باید آمادگی ذهنی برای این درمان را کسب کرده باشد. تکنیکهای خارجی شامل درمان نقاط ماشهای، آزادسازی عصب، متحرک سازی مفصل، ماساژ بافت عمیق و رولینگ پوست میباشد.
در درمان داخلی اختلالات کف لگن از یک وسیله یا انگشت استفاده میشود. در این روش روی یک نقطه خاص فشار وارد میشود. روشهای رایج درمان اختلالات کف لگن شامل این موارد میباشد:
- ورزشهای کف لگن: ورزشهای کف لگن به انقباض و شل کردن عضلات کف لگن کمک میکنند. همچنین این تمرینات، تکنیک های تنفس و زمان بندی را به شما آموزش میدهد که آنها را موثرتر می کند. هدف از انجام این ورزشها تقویت عضلات ضعیف، کشش عضلات سفت شده و افزایش انعطاف پذیری است. ورزش کگل به رفع مشکلات بی اختیاری کمک میکند. برای تقویت عضلات لگن میتوانید در خانه حرکات اسکات، سگ پرنده ، پل و اسپلیت تیبل تاپ (split tabletop) را انجام دهید.
- تحریک الکتریکی: در این روش درمانی پروبهای کوچکی که از واژن یا رکتوم وارد لگن میشوند، عضلات لگن را تحریک میکنند. با این کار عصب بیحس شده یا حتی باعث انقباض و شل شدن عضلات این ناحیه میشود. برای کاهش درد و اسپاسم میتوان الکترودهای تحریک کننده را روی بدن نصب کرد. این دستگاهها در خانه قابل استفاده هستند.
- سونوگرافی یا فراصوت : برای تصویربرداری یا درمان درد، امواج فرکانس بالا از طریق یک پروب یا قلم نوری روی پوست به اجزای داخلی بدن انتقال پیدا میکند. با سونوگرافی به راحتی عملکرد عضلات کف لگن قابل مشاهده است و حتی به شما کمک میکند شل کردن آنها را یاد بگیرید. از این روش درمانی برای گرم کردن عمقی عضلات جهت کاهش اسپاسم و افزایش جریان خون یا کاهش التهاب استفاده میشود. دستگاههای جدید سونوگرافی از امواج فرکانس پایین با شدت کم بهره میبرند و میتوانید در خانه از آنها استفاده نمایید.
- دیلاتور واژن: پزشک با استفاده از یک دستگاه پلاستیکی لولهای شکل به زنان بیمار نحوه شل کردن و آرام سازی عضلات لگن را آموزش میدهد. این دستگاه با بازکردن بافتهای واژن باعث میشود درمان موثرتری انجام شود.
- آموزش: آموزش یکی دیگر از روشهای درمان اختلالات کف لگن است. در این روش اطلاعات جامعی در مورد کف لگن به بیماران آموزش داده میشود. بیماران با آناتومی، نحوه عملکرد لگن و این که هر بخش آن چگونه کار می کند آشنایی پیدا میکنند. همچنین در مورد نقش سبک زندگی و بهداشت در بروز علائم بیماریهای لگن اطلاعاتی کسب میکنند.
- بیوفیدبک کف لگن: در این روش نحوه کار کردن عضلات مشاهده میشود. پزشک یک پروب را وارد رکتوم مرد یا واژن زن کرده و نتایج را روی نمایشگر مشاهده میکند. این روش برای بازآموزی عضلات ضعیف یا بیش فعال مناسب است. بیمار میتواند هنگام انجام فعالیتها عملکردی فعالسازی عضله را به راحتی کنترل کند.
همچنین به استفاده از استراتژیهای کاهش یا مقابله با درد کمک میکند. اطلاعات روی نمایشگر میزان شل یا منقبض بودن عضلات کف لگن را نمایش میدهد.
- درمان دستی: روش درمان دستی به حرکت دادن، شل کردن، آرام سازی، و بزرگ کردن عضلات کف لگن کمک می کند. هدف این روش، درمان عضلات، رباطها، تاندونها، عصبها و مفاصل می باشد. بعلاوه باعث بهبود گردش خون میشود.
- لیزر سرد: برای بهبود التهاب، درد و زخم از نور لیرز کم شدت استفاده می شود. برخی از این دستگاهها برای درمان موقتی دردهای خفیف عضلات ، درد و خشکی مفاصل و برای رفع اسپاسم عضلات و افزایش گردش خون موضعی، دارای تاییدیه FDA هستند.