آیا میدانید که اسکولیوز مشکل شماره یک ستون فقرات در میان کودکان و نوجوانان است؟ درست است؛ چرا که این اختلال نخاعی تا ۵ درصد از کودکان در سنین رفتن به مدرسه را تحت تاثیر قرار میدهد. علاوه بر این در حدود ۲ تا ۳ درصد از عموم جمعیت، مبتلا به برخی از اشکال اسکولیوز هستند. اما در این باره خبرهای خوبی نیز وجود دارد. مطالعات نشان میدهند که درمان انحراف ستون فقرات با طب سنتی (از جمله طب سوزنی) همراه با رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی، میتواند به درمان این بیماری کمک کند.
این امر از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ زیرا پس از تشخیص اسکولیوز، یکی از سه روش درمانی زیر به بسیاری از بیماران و خانوادههای آنها ارائه میشود: یا صبر کنید و پیشرفت بیماری در ستون فقرات خود را تماشا کنید یا از بریس ستون فقرات استفاده کنید یا زیر عمل جراحی بروید! تمام این روشها خطراتی دارند و همیشه هم مشکلات اساسی را حل نمیکنند.
بهترین برنامه درمانی انحراف ستون فقرات چیست؟
اسکولیوز باعث خمیدگی غیر طبیعی ستون فقرات و در آمدن آن به شکل S یا C میشود اما به طور معمول تا زمانی که زاویه Cobb ستون فقرات به ۲۵ درجه نرسد، هیچ تجویز اولیه یا درمانی برای اسکولیوز انجام نمی شود. این دوره، دوره «صبر کن و تماشا کن» نامیده میشود و فقط شامل مراجعه منظم به جراح ارتوپدی و فرایند نظارت مداوم با اشعه ایکس برای بررسی پیشرفت بیماری است. مشکل این است که در طول این مدت، بیمار می تواند بیشترین استفاده را از اصلاحات کایروپراکتیک، تمرین ورزشهای درمانی ستون فقرات یا مداخلات غیر جراحی، ببرد؛ زیرا این اختلال هنوز در مراحل خفیف خود قرار دارد.
برای افراد مبتلا به اسکولیوز، برای انتخاب بهترین برنامه درمانی باید به آنها تمام اطلاعات مورد نیاز را ارائه داد. همچنین، باید به خاطر داشت که جراحی یا بستن بریس ستون فقرات را نمیتوان به عنوان یک راه حل مطلق در نظر گرفت. جراحی ستون فقرات یک روش دائمی است و بیمار نمیتواند زمانی که به صبر و مشاهده نیاز دارد، به آن بازگردد. همچنین، اصلاح تبعات مربوط به “صبر و مشاهده”، مانند ضعف عضلات ناشی از بستن بریس یا واکنش جبرانی بدن و عوارضی که معمولاً با اسکولیوز همراه میشود، زمانبر و پیچیده است.
امروزه، مراقبتهای کایروپراکتیک نسبت به روشهای درمان سنتی، امید بیشتری برای بیماران اسکولیوز ایجاد میکند. اثبات شده است که مراقبتهای کایروپراکتیک به چندین روش کلیدی، میتوانند در پیشگیری از پیشرفت انحنای ستون فقرات، کاهش درد کمر و بهبود کیفیت زندگی کمک کنند و همراه با ریسک کمتر و هزینه کمتری نیز هستند. بنابراین، قبل از شروع درمانهای سنتی برای اسکولیوز، توصیه میشود که تمرینات و ورزشهای اسکولیوز و برنامههای درمانی طبیعی که در ادامه ذکر میشود، را امتحان کنید.
چرا باید به جای روشهای درمانی سنتی، رویکرد درمانی اسکولیوز طبیعی را انتخاب کنید؟
پزشکان، امروزه بیشتر و بیشتر برای درمان و پیشگیری از اسکولیوز، به رویکرد همه جانبه یا تمام عمر روی آوردهاند. پزشکان به دنبال اصلاح عوامل موثر ابتلا به اسکولیوز، از جمله کمبود مواد مغذی، عدم تعادل هورمونی و نقص مکانیکی در مفاصل، عضلات و بافتها هستند که همگی میتوانند در بروز اسکولیوز مشارکت داشته باشند. اکنون ثابت شده است که عوامل بیومکانیکی و عصبی – عضلانی در پیشرفت اسکولیوز و چرخه معیوبی که باعث پیشرفت این بیماری میشود نقش دارند.
- علاوه بر کاهش ایمن درد و متوقف کردن انحنا پیدا کردن ستون فقرات ناشی از پیشرفت بیماری، تشخیص و درمان اسکولیوز برای پیشگیری از عوارض جانبی آن نیز اهمیت بسیاری دارد. این عوارض جانبی عبارتند از:
- تنفس و ورزش مشکل به دلیل اختلال در عملکردهای تنفسی
- خطر فشار خون ریوی (علائم فشار خون بالا و نارسایی تنفسی)
- مشکل در خوابیدن طبیعی
- مشکلات سلامت روان و ظاهر جسمانی ضعیف (بر حسب آنچه که از پاسخ بیماران به پرسشنامهها به دست آمده است افراد مبتلا به اسکولیوز، به طور معمول نسبت به گروههای دیگر نمرات بدتری در “تصور خود از بدن خود” دارند)
- از دست دادن کارکردها و کیفیت زندگی به دلیل دردهای کمر، (بر اساس پاسخهای داده شده به پرسشنامهها حتی اسکولیوز خفیف با منحنی بزرگتر از ۴۰ درجه، با مشکل در انجام فعالیتهای جسمانی، به ویژه در میان زنان مرتبط است)
یکی از دلایل اصلی برای تأکید بر درمان اسکولیوز، تأثیر این بیماری بر عملکرد ریهها است. در برخی موارد حتی با کاهش حجم ریه، میتواند به بیماریهای محدودکننده ریه منجر شود. انحنای ستون فقرات میتواند منجر به جابجایی ارگانهای داخلی بدن شده و حرکت قفسه سینه و دیافراگم را محدود کند و بر حرکات طبیعی عضلات تنفسی که اجازه میدهند هوا به مقدار کافی وارد ریه شود و از آن خارج شود، تأثیر بگذارد.
شدت تحت تأثیر قرار گرفتن ریهها به میزان منحنی، میزان چرخش ستون فقرات و سطح منحنی بستگی دارد. هرچه انحنای ستون فقرات بیشتر باشد، شدت فشار روی ریهها نیز بیشتر میشود. اما خوشبختانه، در بیشتر افراد مبتلا به اسکولیوز که در سنین بزرگسالی این بیماری را بهدست میآورند و درجه منحنی آنها بین ۵۰ تا ۷۰ درجه است، خطر ابتلا به نارسایی تنفسی بالا نیست.
راه های درمان انحراف ستون فقرات با طب سنتی
طب سوزنی برای درمان اسکولیوز
اگر از اسکولیوز رنج میبرید و تا حدودی با طب سوزنی آشنا هستید، ممکن است تصمیم بگیرید برای کمک به وضعیت خود از آن استفاده کنید. اما اگر طب سوزنی به کمر درد کمک کند، آیا میتوان اطمینان داشت که طب سوزنی میتواند به وضعیت ستون فقرات شما کمک کند؟
طب سوزنی معادل یک کلمه لاتین است که در آن «acus» به معنی سوزن و «punctura» به معنای سیخ زدن است. درمان طب سوزنی شامل فرو کردن سوزنهای بسیار ریز در نقاط خاصی روی بدن است. بنابراین سوال این است که چگونه طب سوزنی میتواند به بیماران اسکولیوز کمک کند؟ بسیاری از افراد مبتلا به اسکولیوز، به دلیل عدم تعادل عضلانی و عدم تقارن وضعی که در نتیجه انحنای ستون فقرات ایجاد میشود، دردهای اسکلتی عضلانی را تجربه میکنند. میتوان برای درمان این درد و اصلاح حرکت و عملکرد طبیعی، از روش طب سوزنی استفاده کرد. دو نوع طب سوزنی وجوددارد: سنتی و مدرن.
طب سوزنی سنتی
طب سوزنی سنتی، یک سیستم مراقبت سلامت آزمایش شده و امتحان شده است که هزاران سال در چین و خاور دور انجام میشده است. طب سوزنی سنتی شامل بررسی جریانهای انرژی بدن و هماهنگی آنها است. ظاهراً مسیرهای مختلفی در بدن وجود دارد که انرژی در آنها جریان پیدا میکند. این مسیرها را «نصف النهار» مینامند.
متخصصان طب سوزنی سنتی معتقدند که هنگامی که فرد درد یا اختلال عملکرد مانند اسکولیوز را تجربه میکند به این دلیل است که جریان انرژی در یک یا بیشتر از چند نصف النهار، مسدود شده است. درمان طب سوزنی سنتی، با هدف بازگرداندن تعادل به این جریانهای انرژی و برای از بین بردن انسداد جریان انرژی و در نتیجه از بین بردن درد یا اختلال در عملکرد، سوزنها را به نقاط خاصی از بدن در امتداد طول نصف النهارها میزند.
طب سوزنی پزشکی غربی
طب سوزنی پزشکی غربی، ترکیبی از طب سوزنی سنتی و درک مدرن ما از آناتومی، فیزیولوژی و آسیب شناسی است. اختلاف روشنی بین طب سوزنی مدرن و سنتی وجود ندارد؛ بلکه در یک چشم انداز یکسان در نقاط مختلف قرار دارند.
هدف اصلی طب سوزنی غربی، کاهش درد است. این هدف، با انسداد ارسال سیگنالهای درد از ناحیه درد به مغز، از طریق ستون فقرات به دست میآید. طب سوزنی همچنین میتواند مغز را تحریک به ترشح مواد شیمیایی کند که سیگنالهای درد را مسدود میکنند. این امر میتواند به طور گسترده منجر به کاهش درد شود.
علاوه بر این، سوزنها اغلب نزدیک به ناحیه دردناک فرو میشوند تا به بهبود جریان خون و افزایش بهبودی در ناحیه آسیبدیده کمک کنند که این امر نیز به نوبه خود باعث کاهش درد میگردد.
مکملهایی که به درمان اسکولیوز کمک میکنند
در کنار تنظیم رژیم غذایی بهنحوی که بیشتر شامل مواد مغذی، آنتی اکسیدانها و ترکیبات ضد التهابی باشد، مهمترین مکملهای لازم برای اسکولیوز شامل موارد زیر است:
- ویتامین دی ۳ : این ویتامین برای رشد، توسعه و حفظ تراکم استخوانی مهم است.
- منیزیم: به نظر میرسد درصد بالایی از بیماران مبتلا به اسکولیوز دچار کمبود منیزیم هستند. منیزیم برای سلامتی ماهیچهها، استخوانها و ستون فقرات اهمیت ویژهای دارد و به همین دلیل، پایین بودن سطح منیزیم با اسپاسم عضلانی یا انقباضات دردناک عضله، شکستگی و استئوپنیا و پوکی استخوان ارتباط دارد.
- امگا ۳ روغن ماهی: امگا ۳ یک ضد التهاب طبیعی است که به کاهش درد و بهبودی کمک میکند.
- روغنهای اساسی: روغنهای ضد التهاب مانند روغن مایع را میتوان به صورت موضعی روی ستون فقرات استفاده کرد تا درد را تسکین داده و سرعت بهبودی را بالا ببرد.
- مکملهای ضد التهاب مانند زردچوبه (که حاوی ماده موثر کورکومین است) و متیل سولفونیل متان MSM که یک مکمل قدرتمند است که روزانه ۵۰۰ میلی گرم از آن لازم است و میتواند برای کاهش درد مزمن، التهاب و علائم مربوط به آرتروز و پوکی استخوان استفاده شود.
رژیم غذایی مرتبط با درمان اسکولیوز
تا حد امکان یک رژیم غذایی سرشار از غذاهای ضد التهاب را دنبال کنید. در برنامه درمانی مشکلات ستون فقرات نباید از تغذیه درمانی غافل شد. یکی از دلایل اهمیت این امر این است که رژیم غذایی ضعیف باعث ایجاد اسکولیوز و التهاب گسترده در بدن میشود و این التهاب دلیل اصلی بیماریها است و میتواند انواع مختلف علائم فیزیکی را به دنبال داشته باشد.
منظور از داشتن یک رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی چیست؟ معمولاً این جمله به معنای کاهش میزان غذاهای فرآوری شده و بسته بندی شده در رژیم غذایی خود و افزودن انواع مختلف، غذاهای تازه، کاهش شکر مصرفی، افزودن پروبیوتیک های بهبود دهنده و دریافت مکملها در صورت نیاز است. داشتن این رژیم غذایی، باعث کاهش التهاب سراسری در بدن میشود و بار زیادی را از روی بافتهای آسیب دیده در ستون فقرات برمیدارد.
غذاهای مفید
سعی کنید تا آنجا که میتوانید غذاهای زیر را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- غذاهای دارای فیبر بالا: غذاهای گیاهی معمولاً به طور طبیعی فیبر بالایی دارند که برای سلامت روده و سم زدایی لازم است.
- تمام انواع سبزیجات تازه: تنوع سبزیجات را مد نظر قرار دهید و روزانه حداقل چهار تا پنج وعده غذایی حاوی سبزیجات را در رژیم خود بگنجانید.
- تکههای میوه (نه آبمیوه): مصرف میوه ۳ تا ۴ وعده در روز برای اکثر افراد مفید است.
- گیاهان ضد التهاب: ادویه و چایها و دمنوشها، زردچوبه، زنجبیل، ریحان، پونه کوهی و آویشن و غیره به علاوه چای سبز و قهوه ارگانیک در اعتدال سیستم بدن مفید هستند.
- غذاهای پروبیوتیک: این غذاها به بازگرداندن سلامت روده و از بین بردن التهاب کمک میکنند. غذاهای پروبیوتیک عبارتند از ماست، کفیر یا سبزیجات کشت شده
- پروتئین بدون چربی: پروتئین بدون چربی از ماهیهای وحشی صید شده، تخم مرغهای به دست آمده از مرغهای آزاد (خارج از قفس)، گوشتهای به دست آمده از چرای دام در مراتع و چمن که نسبت به سبزیجات و غذاهای پروتئینی به دست آمده از مزارع و گاوداریها اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین D بیشتری دارند و غذاهای پروتئینی بسته بندی شده با چربی سالم و مواد مغذی ضروری مانند زینک، آهن، سلنیوم و ویتامینهای گروه b
- چربیهای سالم: این نوع از چربیها به تعادل هورمونی و کاهش التهاب کمک میکنند. از کره به دست آمده از چرای دام در چمن، روغن نارگیل و روغن زیتون تصفیه نشده، آجیلها، دانهها و غیره استفاده کنید.
- غلات و حبوبات / دانهها باستانی بهتر است بهتر است جوانه این گیاه را به صورت ۱۰۰% تسویه نشده مصرف کنید
- مغز استخوان : این ماده حاوی کلاژن است که به حفظ سلامت مفاصل کمک میکند بعلاوه به درمان پوشش روده نیز کمک مینماید.
مواردی که باید از آنها اجتناب کنید
غذاهایی وجود دارند که باعث التهاب بیشتر میشوند و باید مصرف آنها را کم کرده یا کاملاً قطع کنید.
- روغنهای گیاهی تصفیه شده (مانند روغن کانولا، ذرت و سویا که دارای مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا ۶ افزایش دهنده التهاب هستند)
- محصولات لبنی پاستوریزه( آلرژنهای رایج) و گوشت معمولی، مرغ و تخم مرغی که حاوی هورمونهای اضافه شده باشند، آنتی بیوتیکها و امگا ۶ هایی که در ایجاد التهاب مشارکت دارند.
- کربوهیدراتهای تصفیه شده و محصولات غلات فراوری شده و شکرهای افزودنی (در اکثر اسنکهای بسته بندی شده، نانها، چاشنیها، مواد کنسرو شده و غلات و غیره، شکر افزودنی وجود دارد)
- چربیهای ترانس / چربیهای هیدروژنه، (مورد استفاده در محصولات بسته بندی شده یا فراوری شده که اغلب برای سرخ کردن مواد غذایی به کار میرود)
8 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام وقت بخیر برای فرزند من تشخیص اسکولیوز داده شده که ۱۶ درجه هست با توجه به اینکه در ین رشد هست آیا شدت پیدا میکند؟ آیا بهبودی کامل پس از ورزش و فیزیوتراپی وجود دلرد؟
اسکولیوز در سن رشد حتما باید درمان شود به دلیل اینکه سن طلایی درمان است و اگر اقدام به موقع انجام نشود تشدید خواهد شد ..
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
وقتی برای درمان اسکولیوز دکتر رفتیم و از دکتر تمرینات ورزشی گرفتیم ورزش رو انجام بدیم بعد یه مدت اندازه ۴یا۵ماه انجام ندیم و دوباره شروع کنیم؟ اثر میده میشه توضیح بدین
هرچقدر دیرتر اقدام شود نتیجه درمان هم کمتر خواهد شد.
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام وقت بخیر
من انحراف ستون فقرات دارم قوس درناحیه شکم وبرجستگی درناحیه کتف وشانه که منجربه قوز درناحیه کتف شده است که از طرفین کاملا پیداست ایا باطب سوزنی قابل درمان است
سلام خیر این موارد بیومکانیکال اینچنین با طب سوزنی قابل درمان نیست و باید ورزش های مخصوص برای آن انجام دهید
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام من ۲۱ سال دارم اتفاقی فهمیدم که درستون فقراتم انحراف وجود داره که ۴۰ درجس آیا با طب سنتی درمان میشه؟
خیر درمان انحراف ستون فقرات با طب سنتی امکان پذیر نیست
باید با توجه به شدت و محل انحراف درمان را برای شما طرح ریزی کنیم
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰