الکترومیوگرافی یا نوار عصب و عضله یک آزمایش الکترو دیاگنوستیک است که برای آزمایش و ارزیابی سلامت عضلات اسکلتی و نورونهای حرکتی – سلولهای عصبی کنترل کننده عضلات انجام میشود.
نورونهای حرکتی سیگنالهای الکتریکی را از طریق آنها ارسال میکنند که باعث انقباض و شل شدن عضلات میشوند. الکترومیوگرافی یا نوار عصب و عضله این فعالیت الکتریکی در عضله را در پاسخ به تحریک عصب عضله اندازه گیری میکند و این سیگنالها را به نمودار یا مقادیر عددی تبدیل میکند، به متخصصان یا پزشکان برای تشخیص آنها کمک میکند.
اگر نشانههایی از بیماری عضلانی، آسیب عصبی یا آسیب دیدگی دارید، آزمایش عصب عضله به شما کمک میکند تا یک تشخیص دقیق را انجام دهد. این آزمایش همچنین به پزشک کمک میکند تا درمان را برنامه ریزی کند. قبل از نوار عصب و عضله، اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنید، حتماً به پزشک خود بگویید. این داروها میتوانند خطر خونریزی شما را بعد از آزمایش افزایش دهند.
کلینیک امید متخصص در انجام مطالعه الکترودیاگنوستیک است که از دو قسمت تشکیل شده است، قسمت اول مطالعه هدایت عصب و قسمت دوم الکترومیوگرافی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی نوار عصب عضله و یا برای رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفنهای 09128444990 – 02188801800 تماس حاصل فرمایید.
چرا نوار عصب و عضله گرفته میشود؟
احساس سوزن سوزن شدن، بی حسی، ضعف عضلانی، درد یا گرفتگی عضلات و انواع خاصی از درد اندام از علائم یا نشانههایی است که ممکن است نشان دهنده یک اختلال عصب یا عضله باشد.
شرایط رایجی که نیاز به آزمایش الکترودیاگنوستیک دارند:
- سندرم تونل کارپال: شرایطی است که در آن عصب میانی که از طریق مچ دست میرود فشرده میشود و اغلب باعث احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی در انگشتان شست، اشاره و بلند میشود.
- سندرم تونل کوبیال: شرایطی است که در آن عصب اولنار در آرنج فشرده میشود و باعث بی حسی و احساس گزگز در انگشتان 4 و 5 میشود.
- نوروپاتی شعاعی: ضربه حاد عصب شعاعی که از انگشت شست تا طول بازو تا شانه امتداد دارد.
- نوروپاتی دیابتی: آسیب عصبی که با دیابت رخ میدهد.
- بیماری دیسک بیرون زده: آسیب به بالشتک لاستیکی (دیسک) بین مهرههای ستون فقرات.
- مشکلات عصب سیاتیک: دردی که از قسمت تحتانی ستون فقرات تحت تابش قرار میگیرد، از یک یا هر دو قسمت پشتی پا پایین میآید.
- آسیب عصب محیطی: آسیب عصب محیطی که باعث ضعف، بی حسی و احساس درد میشود.
نوار عصب و عضله
این تست شامل الکترومیوگرافی سوزن (EMG) و مطالعات هدایت عصبی (NCS) است:
مطالعات هدایت عصبی (NCS)
این تست سرعت یک پالس الکتریکی در عصب شما را اندازه گیری میکند. الکترودها روی پوست بر روی عصب آسیب دیده قرار میگیرند. چندین پالس الکتریکی کوچک به عصب داده میشود و فعالیت الکتریکی حاصل ثبت میشود. بسته به علائم، چندین عصب ممکن است آزمایش شوند. این تکانهها باعث ایجاد احساسات الکتریکی میشوند که ممکن است باعث احساس سریع و سوزن سوزن شدن شوند. این آزمایش بسته به تعداد اعصاب و عضلات مورد آزمایش ممکن است نیم ساعت تا 45 دقیقه طول بکشد.
الکترومیوگرافی (EMG)
این مطالعه برای ارزیابی و تعیین علت درد، ضعف عضلانی، بی حسی و احساس سوزن سوزن شدن استفاده میشود. این قسمت از آزمایش معمولاً 10 تا 15 دقیقه طول میکشد و شامل یک الکترود کوچک و نازک طب سوزنی استریل است که به عضلات وارد میشود و هنگامی که عضله در حالت استراحت و هنگام انقباض است، فعالیت الکتریکی اندازه گیری و ثبت میشود. در طول EMG، فعالیت الکتریکی به صورت دیداری و شنیداری بر روی مانیتور رایانه نمایش داده میشود. اکثر بیماران از این روش ناراحتی ندارند، اما ممکن است فرد در طی این قسمت از این آزمایش مقدار کمی ناراحتی مانند حساسیت یا درد برای چند روز و احتمالاً کبودی کوچک را تجربه کند. در صورت ادامه این علائم به پزشک خود اطلاع دهید.
آماده سازی برای الکترودیاگنوستیک
آماده سازی خاصی لازم نیست. قبل از انجام آزمایش حداقل سه ساعت از استعمال سیگار خودداری کنید. ناشتا بودن در طول آزمایش لازم نیست. قبل از آزمایش EEG از کرم یا لوسیون استفاده نکنید. اما نکات زیر در بعضی موارد باید رعایت شود:
- سیگار کشیدن، نوشیدنیهای کافئین دار یا داروهای خاصی که بر روی سیستم عصبی اثر میگذارند (مانند داروهای شل کننده عضلات) میتوانند در نتایج EMG تداخل ایجاد کنند، سه ساعت تا شش روز قبل از آزمایش محدود میشود.
- در مورد تمام مکملهای دارویی و غذایی که پزشک میتواند تجویز کند یا بدون نسخه پزشک و یا دارای نسخه پزشک EMG به او اطلاع دهید.
- اگر بیمار دارای اختلال خونریزی و مصرف داروهای رقیق کننده خون است و یا بیمار دارای دفیبریلاتور قابل کاشت یا ضربان ساز است، به پزشک اطلاع دهید.
- قبل از آزمایش EEG از کرم یا لوسیون استفاده نکنید.
- بر اساس شرایط پزشکی فرد، پزشک ممکن است داروی خاص دیگری را توصیه کند.
بعد از نوار عصب عضله چه انتظاری باید داشته باشم؟
بعد از آزمایش ممکن است چند روز عضلات دردناک یا حساس داشته باشید. درد عضلانی معمولاً شدید نیست و باید در کمتر از یک هفته بهتر شود. همچنین ممکن است در جایی که سوزن ها وارد پوست شما شده اند، کبودی مشاهده کنید.
خطرات احتمالی این روش چیست؟
نوار عصب عضله به طور کلی یک روش بی خطر است. عوارض بسیار نادر است. برخی از افراد (به ویژه افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند) ممکن است بعد از آزمایش خونریزی کنند. به ندرت، عفونتها میتوانند در جایی وارد شوند که سوزن ها وارد پوست شوند.
چه زمانی باید در مورد نوار عصب عضله با پزشک خود تماس بگیرم؟
اگر موارد زیر را دارید با پزشک خود تماس بگیرید:
- خونریزی متوقف نمیشود.
- درد یا حساسیت شدید در جایی که سوزن ها وارد پوست میشوند.
- قرمزی، گرما، تورم یا تب. اینها ممکن است نشانههایی از عفونت باشد.
اگر نتایج EMG غیرطبیعی باشد چه اتفاقی میافتد؟
متخصص مغز و اعصاب یا دکتر نتایج را بلافاصله پس از عمل بررسی و تفسیر میکند و گزارشی تهیه میکند. اگرچه اگر پزشک دیگری اسکن EMG را سفارش داده باشد، ممکن است نتیجه مشخص نشود تا قرار ملاقات بعدی با پزشک تنظیم شود.
بسته به نتایج، پزشک در مورد گزارش و در مورد درمانهای اضافی یا آزمایشاتی که ممکن است در یک قرار ملاقات بعدی مورد نیاز باشد، بحث خواهد کرد.