حتی اگر جراح توصیه به جراحی کند، ملزم به انجام آن نیستید. همیشه هدف از عمل، نتایج مورد انتظار، و عوارض احتمالی را از پزشک خود بپرسید. با خیال راحت نظر پزشک دوم را بخواهید. این حق شماست .پزشک شما باید شما را به متخصص ارجاع دهد تا شرایط شما را مجدداً ارزیابی کند و به شما کمک کند تا در مورد درمان خود آگاهانه تصمیم بگیرید.
متخصصین مرکز جامع توانبخشی امید تلاش می کنند مشکلات و ناهنجاری های اسکلتی مانند قوز کمر را بدون نیاز به جراحی درمان کنند چرا که هرگونه عمل جراحی باعث بروز عوارضی برای بیمار میشود. متخصصین این کلینیک بعد از انجام عکسبرداری های دقیق و ارزیابی شدت ناهنجاری اسکلتی بیمار، یک برنامه درمانی مناسب و دقیق با رویکرد پلکانی تجویز می کنند. درمان از روش های ساده مانند پوشیدن کمربند طبی، ورزش و فیزیوتراپی آغاز میشود. در صورت ضروری بودن عمل جراحی، بیمار به بهترین جراحان ارجاع داده خواهد شد.
چه زمانی جراحی کیفوز لازم است؟
جراحی برای کیفوز غیرطبیعی معمولاً آخرین گزینه درمانی است که انجام میشود. ابتدا باید درمانهای غیر جراحی مانند فیزیوتراپی انجام شود. اگر بعد از چندین ماه درمان غیر جراحی، درد و سایر علائم کاهش پیدا نکند، پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد کند.
معیارهای دیگری که برای جراحی غیر طبیعی کیفوز در نظر گرفته میشود عبارتند از:
- شدت انحنا: شدت انحنا به جایی بستگی دارد که ستون فقرات شما دارای انحنای هایپرکیفوتیک باشد. در اواسط کمر (ستون فقرات قفسه سینه)، انحناهای بیش از 80 درجه شدید در نظر گرفته میشوند. در ناحیه میانی تا پایین کمر (قفسه سینه – کمری)، انحناهای بیش از 70-60 درجه سانتیگراد شدید است. این نوع انحناها تغییر شکل شدیدتر و قابل ملاحظهای در کمر بیمار ایجاد میکنند. به همین دلیل است که آنها تا 60 تا 70 درجه شدید در نظر گرفته میشوند.
- پیشرفت انحنا: اگر انحنا، با وجود درمانهای غیر جراحی، به سرعت در حال بدتر شدن باشد، پزشک ممکن است جراحی را برای اصلاح انحنا و جلوگیری از بدتر شدن آن توصیه کند.
- تعادل: خم شدن به جلو میتواند تعادل شما را تحت تأثیر قرار دهد، بنابراین اگر این انحنا باعث میشود زندگی روزمره شما به دلیل عدم تعادل دچار مشکل شود، ممکن است برای تعادل ستون فقرات به جراحی نیاز داشته باشید.
- علائم عصبی: کیفوز میتواند اعصاب نخاعی را تحت تأثیر قرار دهد زیرا تغییرات در ستون فقرات، مانند شکستگی مهرهها، میتواند باعث گیر افتادگی عصب شود. ممکن است ضعف، بیحسی یا گزگز داشته باشید و در موارد شدید ممکن است با اختلال در عملکرد روده یا مثانه دمواجه شوید که در این صورت جراحی توصیه میشود.
اهداف جراحی کیفوز
جراحی قوز کمر چندین هدف اصلی دارد:
- تغییر شکل را کاهش دهد
- درد و علائم عصبی را کاهش دهد
- از بدتر شدن انحنا جلوگیری کند
انواع جراحی
بر اساس این اهداف و مورد خاص شما، جراح بهترین توصیه را برای جراحی ارائه میدهد. برخی از جراحیهای رایج که برای کیفوز استفاده میشود عبارتند از:
- استئوتومی: در طی جراحی استئوتومی، استخوان بریده میشود تا ناهنجاریهای زاویهای اصلاح شود. انتهای استخوان دوباره تراز شده و بهبود مییابد. وسیله گذاری و فیوژن ستون فقرات ممکن است با استئوتومی برای ایجاد ثبات در ستون فقرات در حین بهبودی ترکیب شود (به زیر مراجعه کنید).
- وسیله گذاری و فیوژن ستون فقرات: هنگامی که ستون فقرات از طریق استئوتومی مجدداً تراز شد، جراح باید آن را ثابت کند تا به حفظ موقعیت جدید ستون فقرات کمک کند. برای انجام این کار، جراح محیطی را ایجاد میکند که استخوانهای ستون فقرات شما با گذشت زمان (معمولاً طی چندین ماه یا بیشتر) بهم میپیوندند. جراح از پیوند استخوان (معمولاً از استخوان اهداکننده نیز استفاده میکند) یا یک ماده بیولوژیکی (که رشد استخوان را تحریک میکند) استفاده میکند. فیوژن حرکت بین مهرهها را متوقف میکند و ثبات طولانی مدت را در ستون فقرات ایجاد میکند.
جراح شما ممکن است از ابزارهایی مانند سیم، کابل، پیچ، میله و صفحه برای افزایش ثبات در هنگام فیوژن استخوانها استفاده کند. پس از جراحی، ابزارها قابل مشاهده نیستند زیرا اندازه آنها کوچک است و در داخل بدن شما قرار دارند.
جراح ممکن است عمل جراحی شما را از جلو (روش قدامی)، پشت (روش خلفی) یا ترکیبی (روش قدامی – خلفی) انجام دهد. روش جراحی بر اساس محل و شدت منحنی کیفوز انتخاب خواهد شد.
کیفوپلاستی با بالون
كيفوپلاستي با بالون ممكن است در بيمارانی که دچار شكستگيهای فشاري هستند، يك روش درماني مناسب محسوب شود. کیفوپلاستی یک روش درمانی کمتهاجمی است. به این معنی که از طریق برشهای بسیار کوچک انجام میشود. جراحیهای کمتهاجمی زمان بهبودی کمتری نسبت به جراحیهای سنتی دارند. در کیفوپلاستی با بالون، یک بالون ارتوپدی خاص در مهره فشرده (فرو ریخته) شما قرار داده میشود. سپس بالون برای برگرداندن مهره به ارتفاع و موقعیت صحیح باد میشود. بالون یک خلا (یک فضای توخالی) در مهره شما ایجاد میکند. سپس خلا با سیمان جراحی پر میشود. این کار به ثبات شکستگی کمک میکند.
عوارض جراحی کیفوز
هر نوع جراحی خطرات بالقوه خود را دارد. جراحی کیفوز در بزرگسالان خطر زیادی از نظر ایجاد آسیب عصبی دارد. بنابراین قبل از تصمیم به عمل جراحی، باید فواید احتمالی آن را بسنجید. اگر مزایای آن بیشتر از خطرات آن است، باید به طور جدی جراحی را در نظر بگیرید. قبل از جراحی باید با پزشک خود درمورد عوارض مرتبط با جراحی مشورت کنید. لیست عوارض ارائه شده در اینجا به عنوان لیست کاملی از عوارض در نظر گرفته نشده و جایگزین بحث در مورد خطرات جراحی با پزشک شما نیست. فقط پزشک میتواند شرایط شما را ارزیابی کند و شما را از خطرات هرگونه درمان پزشکی که ممکن است برای شما ایجاد شود، مطلع سازد.
قبل از اینکه بخواهید فرم رضایتنامه جراحی را امضا کنید، پزشک در مورد خطرات احتمالی را با شما صحبت میکند. عوارض احتمالی جراحی قوز کمر شامل موارد زیر است:
- آسیب به نخاع یا اعصاب شما
- عدم بهبود فیوژن استخوانی (شبه آرتروز)
- عدم پیشرفت
- شکست وسیله گذاری
- عفونت و یا درد در محل پیوند استخوان
عوارض ممکن است منجر به جراحی بیشتر شود. بنابراین دوباره باید اطمینان حاصل کنید که قبل از اقدام، کاملاً جراحی و خطرات آن را درک کردهاید. تصمیم برای جراحی فقط با خود شماست.
علاوه بر این، درمان جراحی کیفوز بزرگسالان ممکن است منجر به دو عارضه خاص شود.
تغییر شکل پشت تخت
ستون فقرات کمر (پایین) به طور طبیعی دارای یک انحنای “C” شکل به نام لوردوز است. هنگامی که مهرههای ستون فقرات کمر به هم جوش میخورند، ممکن است این منحنی لوردوز از بین برود و بیمار را دچار ناهنجاری “پشت تخت” کند. با این حال، ممکن است از دست دادن منحنی درست بعد از جراحی ظاهر نشود. در حقیقت اگر جراحی در یک فرد جوان انجام شود، ممکن است از بین رفتن لوردوز تا سنین 30 تا 50 سالگی ظاهر نشود.
شبه آرتروز
اصطلاح “شبه” به معنی کاذب است و “آرتروز” به مفصل اشاره دارد. پس اصطلاح “سودوآرتروز” یا “شبه آرتروز” به معنی مفصل کاذب است. یک جراح این اصطلاح را برای توصیف شکستگی استخوان که بهبود نیافته است یا جراحی فیوژن برای آن موفقیتآمیز نبوده، استفاده کرده است. آرتروز کاذب معمولاً به این معناست که حرکتی بین دو استخوان وجود دارد که باید ترمیم شود یا جوش بخورد. هنگامی که مهرههای درگیر در جراحی فیوژن بهبود نیابند و به هم جوش نخورند، درد معمولاً ادامه دارد. درد در طول زمان ممکن است افزایش یابد. همچنین، حرکت ستون فقرات میتواند سخت افزار فلزی مورد استفاده برای نگه داشتن فیوژن را تحت فشار قرار دهد. ممکن است پیچها و میلهها شکسته شده و منجر به افزایش درد شوند. در صورت ایجاد شبه آرتروز، ممکن است جراحی دیگری برای بهبود استخوانها نیاز باشد. جراح شما ممکن است پیوند استخوان بیشتری اضافه کند، سخت افزار فلزی را جایگزین کند یا یک محرک الکتریکی برای بهبودی فیوژن اضافه کند.
بهبودی پس از جراحی کیفوز
بعد از جراحی باید مدتی احساس درد و یا ناراحتی کنید، خصوصاً اگر یک عمل جراحی “سنتی” (استئوتومی و فیوژن) انجام دادهاید. اغلب، در اولین روزهای پس از جراحی، از روش تسکین درد کنترل شده توسط بیمار (PCA) برای کنترل درد استفاده میشود. دستگاه PCA شما را قادر میسازد تا تعیین کنید چه زمانی داروی مسکن را از طریق سوزنهایی در بازوی خود تزریق کنید. این روش “کنترل توسط بیمار” باعث میشود مجبور نباشید درد زیادی را در دوره نقاهت خود تحمل کنید.
معمولاً در طی چند روز پس از جراحی، پزشک شما را به یک فیزیوتراپیست معرفی میکند که یک برنامه سفارشی برای شما تنظیم کند. اهداف برنامه ایجاد دقیق و پیوسته قدرت، انعطافپذیری و دامنه حرکتی شما خواهد بود. شما برای مدتی فیزیوتراپی را ادامه خواهید داد و به احتمال زیاد به شما تمریناتی داده میشود که باید در خانه انجام دهید.
درمان جایگزین جراحی
درمان کیفوز بزرگسالان دارای گزینههای متنوعی است. درمان محافظهکارانه همواره انتخاب اول برای درمان کیفوز بزرگسالان است و در صورت امکان، جراحی ستون فقرات به دلیل خطرات مرتبط با آن، آخرین راه حل در نظر گرفته میشود. یکی از روشهای محافظهکارانه که معمولاً توصیه میشود، شامل استفاده از داروها، ورزش و استفاده از انواع کمربندهای حمایتی برای ستون فقرات است.
اگر بیمار پوکی استخوان داشته باشد، درمان پوکی استخوان ممکن است روند پیشرفت کیفوز دژنراتیو را کند کند. برای انجام این کار، میتوان از چندین روش استفاده کرد که توصیههای فعلی عبارتند از: افزایش مصرف کلسیم و ویتامین D، درمان جایگزینی هورمون و انجام تمرینات تحمل وزن.
بریس
درمان کیفوز بزرگسالان دارای گزینههای متنوعی است. درمان محافظهکارانه همواره انتخاب اول برای درمان کیفوز بزرگسالان است و در صورت امکان، جراحی ستون فقرات به دلیل خطرات مرتبط با آن، آخرین راه حل در نظر گرفته میشود. یکی از روشهای محافظهکارانه که معمولاً توصیه میشود، شامل استفاده از داروها، ورزش و استفاده از انواع کمربندهای حمایتی برای ستون فقرات است.
اگر بیمار پوکی استخوان داشته باشد، درمان پوکی استخوان ممکن است روند پیشرفت کیفوز دژنراتیو را کند کند. برای انجام این کار، میتوان از چندین روش استفاده کرد که توصیههای فعلی عبارتند از: افزایش مصرف کلسیم و ویتامین D، درمان جایگزینی هورمون و انجام تمرینات تحمل وزن.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی و ورزش بخش مهمی در درمان کیفوز بزرگسالان است. یک برنامه تمرینی مناسب میتواند درد بسیاری از بیماران را تسکین دهد. فیزیوتراپیست یک برنامه ورزشی مناسب را برای مورد خاص شما تنظیم میکند. ضروری است که به برنامه خود پایبند باشید.
به طور معمول موارد زیر به بیماران توصیه میشود:
- یادگیری مکانیک صحیح بدن برای حفظ حالت ایستاده و خنثی کننده اثرات کیفوز
- انجام تمرینات منظم و کم برخورد مانند شنا
- حفظ سطح بالای فعالیت
- انجام تمرینات کششی روزانه