سوالات رایج درمان اسکولیوز با بریس و جراحی
اسکولیوز به یک اختلال در ستون فقرات گفته میشود که در آن مهرهها دچار چرخش شده و باعث میشود که ستون فقرات ناحیه بالا یا پایین کمر به شکل C یا S دیده شود. برخی از بیماران دچار اسکولیوز خفیف و درد یا بد شکلی خفیف میشوند اما تعدادی از آنها دچار اسکولیوز شدید میشوند و درد و بد شکلی شدیدی را تجربه میکنند که باعث اختلال در راه رفتن و حتی نفس کشیدن آنها میشود.
فهرست مطالب
- 1 سوالات رایج در مورد درمان اسکولیوز
- 1.1 از کجا بفهمم اسکولیوز دارم؟
- 1.2 آیا حمل کردن کوله پشتی سنگین، مصرف نکردن شیر به مقدار کافی و نامناسب بودن حالت بدن باعث بروز اسکولیوز میشود؟
- 1.3 علائم و نشانههای اسکولیوز چیست؟
- 1.4 آیا اسکولیوز باعث بروز درد میشود؟
- 1.5 آیا اسکولیوز یک اختلال شایع است؟
- 1.6 آیا اسکولیوز ارثی است؟
- 1.7 آیا راهی وجود دارد که بتوان گفت اسکولیوز بدتر میشود یا بهبود پیدا میکند؟
- 1.8 آیا اسکولیوز مانعی برای ورزش کردن محسوب میشود؟
- 1.9 اسکولیوز چگونه درمان میشود؟
- 1.10 آیا یک روش جایگزین برای درمان اسکولیوز وجود دارد؟
- 1.11 هدف از کاربرد بریس چیست؟
- 1.12 آیا استفاده از بریس باعث بهبود اسکولیوز میشود؟
- 1.13 آیا استفاده از بریس در تمام طول روز ضروری است؟
- 1.14 باید تا چه مدت از بریس استفاده کرد؟
- 1.15 هدف از انجام عمل جراحی چیست؟
- 1.16 من به چه نوع عمل جراحی نیاز دارم؟
- 1.17 چه مدت پس از عمل در بیمارستان بستری میشوم؟
- 1.18 در صورت نیاز به عمل جراحی باید تا چه مدت به مدرسه نروم؟
- 1.19 چه مدت پس از عمل میتوانم ورزش کنم؟
- 1.20 بافت اسکار حاصل از جراحی به چه صورت خواهد بود؟
- 1.21 آیا ممکن است بعدا به انجام عمل جراحی مجدد نیاز داشته باشم؟
- 1.22 اگر تمایل به انجام عمل جراحی نداشته باشم چه اتفاقی رخ میدهد؟
- 1.23 آیا ممکن است فرزندان من دچار اسکولیوز شوند؟
- 1.24 چگونه یک جراح خوب برای درمان اسکولیوز پیدا کنیم؟
سوالات رایج در مورد درمان اسکولیوز
از کجا بفهمم اسکولیوز دارم؟
گاهی اوقات این اختلال قابل مشاهده نیست اما شما میتوانید متوجه شوید که یک شانه یا ران شما در مقایسه با شانه یا ران دیگر بالاتر است و یک کتف در مقایسه با کتف دیگر برجسته تر شده است. در این اختلال پهلوها حالت تعادل ندارد.
آیا حمل کردن کوله پشتی سنگین، مصرف نکردن شیر به مقدار کافی و نامناسب بودن حالت بدن باعث بروز اسکولیوز میشود؟
پاسخ این سوال منفی است و هیچ یک از این موارد و انجام دادن یا ندادن آنها در بروز اسکولیوز نقش ندارند. اسکولیوز معمولاً یک اختلال ژنتیکی است.
علائم و نشانههای اسکولیوز چیست؟
اسکولیوز میتواند یک اختلال پنهان باشد و هیچ نشانه و علامتی نداشته باشد یا آنکه میتواند باعث بد شکلی شدید، احساس درد و ناتوانی شود. برخی از بیماران میتوانند سالیان طولانی با این اختلال زندگی میکنند و مشکل آنها تشخیص داده نشود و زمانی متوجه این اختلال میشوند که انحنای ستون فقرات آنها افزایش پیدا کرده و باعث بروز درد شده است. برخی از علائم و نشانههای این اختلال به شرح زیر میباشند:
- اسکولیوز ایدیوپاتیک که منظور از این اختلال این است که علت بروز آن مشخص نیست. تصور بر این است که این نوع اسکولیوز ژنتیکی است و به علت جهش چند عدد ژن به وجود میآید. یعنی در هر ژن تغییرات زیادی در نحوه عملکرد آنها به وجود میآید و این آن این امر امکان افزایش انحنای ستون فقرات را مطرح خواهد کرد.
- اسکولیوز ایدیوپاتیک نوزادان که از زمان تولد تا سه سالگی به وجود میآید.
- اسکولیوز ایدیوپاتیک نوجوانان که از سن ۳ تا ۱۰ سالگی به وجود میآید.
- اسکولیوز ایدیوپاتیک جوانان که از سن ده تا ۱۸ سالگی به وجود میآید و شایع ترین نوع اسکولیوز است که حدود ۹۰ درصد از موارد را به خود اختصاص میدهد.
- اسکولیوز ایدیوپاتیک بزرگسالان اختلالی است که از سن ۱۸ سالگی به بعد به وجود میآید.
آیا اسکولیوز باعث بروز درد میشود؟
نوجوانانی که دچار اسکولیوز خفیف تا متوسط هستند در مقایسه با نوجوانانی که اسکولیوز ندارند اما دچار کمر درد هستند کمتر به کمردرد مبتلا خواهند شد. در صورتی که این اختلال درمان نشود میتواند در آینده باعث بروز یک مجموعه از مشکلات در زندگی فرد شود.
آیا اسکولیوز یک اختلال شایع است؟
حدود ۲ تا ۳ درصد از جامعه به این اختلال دچار هستند.
آیا اسکولیوز ارثی است؟
اسکولیوز یک اختلال ارثی است که بیشتر در دختران دیده میشود. محققان در حال تلاش برای شناسایی فاکتورهای ژنتیکی عامل این اختلال هستند.
آیا راهی وجود دارد که بتوان گفت اسکولیوز بدتر میشود یا بهبود پیدا میکند؟
در حال حاضر هیچ راهی وجود ندارد که بتوان گفت اسکولیوز در آینده بدتر میشود یا بهبود پیدا میکند با این حال محققان در حال بررسی این مسئله و یافتن یک پاسخ جامع برای این سوال هستند.
آیا اسکولیوز مانعی برای ورزش کردن محسوب میشود؟
اسکولیوز هیچ گونه مانعی برای ورزش کردن نیست و داشتن فعالیت جسمانی یک فاکتور مهم برای حفظ سلامت بدن است. هیچ گونه تمرین ورزشی یا فعالیت جسمانی خاصی وجود ندارد که باعث بهبود یا بدتر شدن اسکولیوز شود.
اسکولیوز چگونه درمان میشود؟
سه روش اصلی برای درمان این اختلال وجود دارد که عبارتند از جلوگیری از بدتر شدن اسکولیوز با انجام معاینات منظم و عکس برداری توسط اشعه ایکس، استفاده از بریس یا انجام عمل جراحی در موارد حاد.
آیا یک روش جایگزین برای درمان اسکولیوز وجود دارد؟
هیچ گونه اطلاعات علمی وجود ندارد که ثابت کند برخی از روشهای موجود از قبیل درمان دستی، فیزیوتراپی، مصرف انواع ویتامین و مواردی از این قبیل میتوانند بر روی پیشرفت اسکولیوز تاثیر بگذارند اما هیچ گونه شواهدی نیز وجود ندارد که نشان دهد این روشهای درمانی باعث بدتر شدن وضعیت ستون فقرات میشوند. اسکولیوز یک اختلال در ستون فقرات محسوب میشود.
هدف از کاربرد بریس چیست؟
هدف از کاربرد بریس جلوگیری از بدتر شدن انحنای ستون فقرات و پیشگیری از نیاز به انجام عمل جراحی است.
آیا استفاده از بریس باعث بهبود اسکولیوز میشود؟
استفاده از بریس به طور دائمی باعث درمان اسکولیوز نمیشود. انحنای ستون فقرات توسط بریس درمان میشود اما هنگامی که شما دیگر از بریس خود استفاده نکنید انحنای ستون فقرات شما به حالت اولیه بر خواهد گشت.
آیا استفاده از بریس در تمام طول روز ضروری است؟
نحوه استفاده از بریس به نوع بریسی که پزشک برای شما تجویز کرده است بستگی دارد و نوع بریسی که شما باید استفاده کنید به محل انحنای ستون فقرات ربط دارد. برخی از انواع بریس باید حدود ۲۰ تا ۲۳ ساعت در طول روز استفاده شود اما برخی دیگر باید فقط برای خوابیدن مورد استفاده قرار بگیرند. اگر شما مجبور هستید در تمام طول روز از بریس خود استفاده کنید باید تلاش نمایید که به انجام فعالیت ورزشی و جسمانی مورد علاقه خود بپردازید و همیشه فعال باشید فقط در هنگام انجام دادن این تمرینات ورزشی بریس خود را در بیاورید.
باید تا چه مدت از بریس استفاده کرد؟
هدف از انجام عمل جراحی جلوگیری از بدتر شدن اسکولیوز و اصلاح انحنای ستون فقرات است به نحوی که ضمن اصلاح آن مشکلی برای ستون فقرات به وجود نیاید.
هدف از انجام عمل جراحی چیست؟
فیوژن ستون فقرات به کمک وسایل جراحی، به محل بروز اسکولیوز بستگی دارد. پزشک از طریق یک برش در پهلو یا یک برش در کمر به انجام عمل جراحی خواهد پرداخت. جراح می تواند با این روش به درمان برخی از الگوهای انحنای ستون فقرات بپردازد.
من به چه نوع عمل جراحی نیاز دارم؟
انتخاب نوع عمل جراحی به شرایط جسمانی شما به نظر پزشک بستگی دارد. معمولاً پس از عمل شما به مدت ۵ تا ۷ روز در بیمارستان بستری خواهید شد.
چه مدت پس از عمل در بیمارستان بستری میشوم؟
معمولاً پس از عمل شما به مدت ۵ تا ۷ روز در بیمارستان بستری میشوید تا به طور کامل تحت نظر قرار داشته باشید.
در صورت نیاز به عمل جراحی باید تا چه مدت به مدرسه نروم؟
در صورتی که پزشک تشخیص دهد شما به انجام عمل جراحی نیاز دارید به احتمال زیاد حدود ۳ تا ۴ هفته پس از عمل جراحی فیوژن ستون فقرات نمیتوانید به مدرسه بروید.
چه مدت پس از عمل میتوانم ورزش کنم؟
جراحان مختلف نظرات متفاوتی در این خصوص دارند اما اکثر بیماران میتوانند حدود یک سال پس از عمل جراحی به انجام فعالیت های ورزشی و سایر کارهای خود بپردازند.
بافت اسکار حاصل از جراحی به چه صورت خواهد بود؟
اگرچه نحوه بهبود هر بیمار با سایر بیماران تفاوت دارد و معمولاً به تدریج برشها کمرنگ شده و کمتر به چشم خواهند آمد. به طور کلی پزشک سعی میکند به نحوی محل برشها را بخیه بزند که بافت اسکار کوچکی به وجود بیاید. خط نازک حاصل از محل برش به رنگ پوست در خواهد آمد و جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد البته شما میتوانید برای پیدا کردن پاسخ سوالات خود و کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه با پزشک مربوطه صحبت کنید.
آیا ممکن است بعدا به انجام عمل جراحی مجدد نیاز داشته باشم؟
احتمال اینکه شما مجدد به عمل جراحی نیاز پیدا کنید وجود دارد اما بهتر است به خاطر داشته باشید که مراجعه منظم به پزشک حداقل به مدت ۲ تا ۵ سال بعد از عمل به بهبود ستون فقرات و اصلاح حالت آن کمک خواهد کرد.
اگر تمایل به انجام عمل جراحی نداشته باشم چه اتفاقی رخ میدهد؟
این یک سوال بسیار خوب است اما پیشنهاد میکنیم که درباره آن با پزشک خود صحبت نکنید. آشنایی با مزایا و معایب انجام ندادن عمل جراحی و همچنین خطرات و مزایای عمل جراحی از جمله عوامل مهمی است که برروی تصمیم شما برای انجام عمل تاثیر مستقیم خواهد گذاشت.
آیا ممکن است فرزندان من دچار اسکولیوز شوند؟
احتمال آنکه فرزندان شما دچار اسکولیوز شوند وجود دارد زیرا همان طور که در قسمت بالا اشاره کردیم این نوع بد شکلی ستون فقرات یک اختلال ژنتیکی است. اگرچه ابتلای شما به اسکولیوز باعث میشود ریسک بروز آن در کودکان شما نیز افزایش پیدا کند میتوانید از بروز این اختلال در یک یا چند نسل بعد از خود جلوگیری کنید.
چگونه یک جراح خوب برای درمان اسکولیوز پیدا کنیم؟
بهتر است برای پیدا کردن یک جراح خوب برای درمان اسکولیوز با پزشک خانوادگی خود و سایر افرادی که با جراحان اسکولیوز آشنا هستند مشورت کنید. پزشکی که شما انتخاب میکنید باید تجربه کافی برای درمان افراد جوان مبتلا به اسکولیوز را داشته باشد و تعداد زیادی از بیمارانی که شرایطی مانند شما را دارند عمل کرده باشد. بهترین پزشک برای درمان اسکولیوز کسی است که شما بتوانید با خیال راحت در خصوص مشکلات خود با صحبت کنید و سوالات احتمالی خود را از او بپرسید و یک پاسخ جامع و کامل دریافت کنید.